Blogg – Vad gör en frilansöversättare när barnen flyttar ut?

En av anledningarna till att jag blev frilansare över huvud taget var för att kunna vara hemma med barnen när de var små.

I USA där jag bor brukar man tala om ”empty nest syndrome”, d.v.s. det tomma rede som blir kvar när barnen blivit vuxna och flyttar ut. Det är ofta en sorgsen period. Man sörjer att barnen blivit stora och inte längre bor hemma. Det är ett nytt livsskede för alla. Man har vant sig vid alla aktiviteter som brukar försiggå hemma, telefoner som ringer, tonåringar som springer in och ut ur huset, kylskåpet som länsas flera gånger om dagen, och nu är allt så tyst, lugnt och städat.

Det finns flera saker som ”experterna” rekommenderar att man ska göra för att förhindra att man begraver sig i den tomma och ledsna känslan när barnen flyttar ut. Här är några av de vanligaste tipsen:

  1. Aktivera dig, hitta nya intressen och evenemang som du är intresserad av. Framför allt är det viktigt att du och din partner hittar saker som ni tycker om att göra tillsammans, så att ni kan hitta tillbaka till ett liv på tu man hand som ni trivs med. Min man har alltid velat lära sig segla, och i fjol köpte jag en internationell seglarkurs åt honom som födelsedagspresent. Nu planerar vi att hyra segelbåt på olika ställen i världen 1­­–2 gånger om året och segla tillsammans. Vi har också börjat ta danslektioner ihop en gång i veckan. Min man är den drivande faktorn bakom seglandet och jag den bakom dansandet, men vi tycker båda att det är roligt med nya saker.
  2. Umgås med andra i samma situation. Det kan vara skönt att kunna diskutera de utflugna barnens och sin egen situation med andra i samma sits och känna man inte är ensam om känslan.
  3. Uppskatta allt som du kanske förut irriterade dig på när barnen var hemma. Nu finns allt på rätt plats i huset, det är inte så stökigt, den mat du handlade alltid finns till hands när du behöver den, du kan somna tidigt på kvällen om du vill, utan att behöva ligga och oroa dig för när tonåringen ska komma hem. Försök helt enkelt att se det positiva i det hela.

Den tomma känslan kan kännas extra stark för frilansare som jobbar hemifrån. Själv har jag i några år vetat att stunden skulle komma och lekt med tanken på att börja jobba på kontorshotell. Jag har testat flera kontorshotell, men inser att jag ändå trivs bäst hemma i mitt ljusa kontor. Jag kan fokusera bättre där, jag har mitt höj- och sänkbara skrivbord och min stora skärm, och det är tyst och lugnt när jag ska jobba.

Därför har jag funderat över andra lösningar och kommit fram till att det också är en fördel att vara frilansare och jobba hemifrån. Den är värd att utnyttja nu när ingen behöver dig hemma. Det är något jag har tagit till mig och verkligen kommer att utnyttja nu när barnen är utflugna och jag kan uppleva innebörden av ordet ”fri” i frilansare. Här är några saker som jag kommer att börja göra.

  1. Resa samtidigt som jag arbetar

En av mina planer för när barnen flyttat ut var att bli en ”digital nomad”, d.v.s. resa runt och arbeta samtidigt. Jag har alltid tyckt om att resa, besöka nya platser och kulturer. Även om min man är mer bunden till sitt jobb på universitetet, behöver det inte betyda att jag också måste vara bunden av hans jobb hela tiden.

Jag började förverkliga dessa planer när vi lämnade vår dotter på universitet i Skottland för någon månad sen. När vi sagt adjö stannade jag en vecka i England, höll ett föredrag för andra översättare och jobbade från ett AirBnB. Sedan upprepade jag samma sak för en översättarorganisation i Portugal. Resan avslutades med ett yogaläger ute på landsbygden i Portugal innan jag återvände till USA och min man. Av de fem veckor som jag var på resande fot, jobbade jag deltid tre och stortrivdes. Samma sak kommer att upprepas i vår när jag ska hålla föredrag i Finland, fira påsk i Sverige, hälsa på dottern i Skottland och åka på översättarkonferens i Tyskland eller Sverige.

Det går ganska enkelt att hitta någonstans att bo för ca 500 kr om dagen. Jag jobbade antingen från mitt rum eller min lägenhet, eller ute på ett café. Om jag jobbade på morgonen, ägnade jag eftermiddagen och kvällen åt att upptäcka orten, turista eller träffa kollegor. Fördelen med att vara frilansare är att vi kan jobba var som helst, bara vi har en bra internetuppkoppling.

  1. Utveckla nya fritidsintressen

Som frilansöversättare kan jag själv bestämma när jag arbetar och hur länge. Nu när jag inte tar hand om barn längre kan jag jobba intensivare under vissa perioder om jag vill, för att sedan ta flera veckors ledigt. Jag kan också gå på kurser mitt på dagen. Den flexibiliteten har inte de som jobbar heltid på en arbetsplats.

På tal om nya fritidsintressen gav yogalägret i Portugal mersmak. Jag har hållit på med yoga i över 16 år och alltid velat gå yogalärarutbildning för att fördjupa mitt eget utövande. På lägret insåg jag också att jag nu har både tid och lust att ge något tillbaka, och att jag verkligen har något att bidra med som yogalärare. Därför har jag anmält mig till en tvåveckors intensiv yogalärarutbildning nästa sommar.

  1. Mer tid och plats åt heminredning och renovering

Tack vare den extra tiden och pengarna i plånboken väljer många att renovera eller inreda hemmet igen när barnen flyttat ut. Som frilansare har vi större möjlighet att själva göra en del av arbete, mellan arbetspassen, jämfört med andra som sitter fast på ett kontor. Vi kan också vara mer tillgängliga när byggjobbare och andra behöver komma in i hemmet för att utföra projekten åt oss.

Själv tänker jag låta byta ut heltäckningsmattorna på nedre våningen nu när ingen bor där längre. Vi har velat göra det länge men har avvaktat tills det inte finns någon som spiller nagellack och andra saker på mattorna längre. Det blir höstens projekt, och vårens blir att måla om väggarna på övervåningen.

  1. Utnyttja vår frihet till att kunna ägna tid åt barnen när de kommer på besök

En av de kanske bästa sakerna med att arbeta hemifrån är att jag kan ägna mer tid åt barnen när de väl kommer hem på besök. Jag kan äta en sen frukost med dem innan de åker iväg för att träffa sina kompisar, eller åka ut och shoppa eller stanna hemma och spela spel med dem om de inte har något för sig. Barnen brukar i och för sig ha fullt upp, men i och med att jag jobbar hemifrån kan jag som frilansare verkligen utnyttja den lilla tid vi har tillsammans.

 

Nu har båda barnen varit utflugna i två månader. Det går ingen nöd på mig. När jag inte reser runt, dansar salsa eller tränar yoga, njuter min man och jag av middagar på tu man hand både hemma och ute på stan. Vi planerar vår nästa seglats, jobbar ganska mycket och ser fram emot när båda barnen kommer hem till jul. Hur är det för er andra som har utflugna barn? Var det en stor omställning? Eller ni som har barn som snart flyttar ut: vad tycker ni? Hur det än är hoppas jag att ni alla utnyttjar alla möjligheter ni har som frilansare.

 

Tess Whitty har en närmast förfärlig massa strängar på sin lyra: ger ut böcker, har en poddsändning, ger goda råd om marknadsföring till översättare … Allt detta kan du studera närmare på hennes webbplats.