Kvällsnöjen på Umeåkonferensen

FREDAGSNÖJET

Visst behöver vi röra på oss efter dagens stillasittande. Vi skulle kunna samlas utanför Folkets Hus och med stor uppslutning tjuvstarta med ett förstamajtåg upp till Gammlia och skandera ”SFÖ kräver högre arvoden”! Förresten, det är nog ingen vidare bra idé, vi har ju inget tillstånd och riskerar att bli stoppade av polisen och då missar vi ju kvällsnöjet på Gammlia. Promenaden utan slagord får räcka.

Väl framme efter ungefär femton minuters promenad, börjar vi med att besöka en utställning på Västerbottens museum och de samiska vistena. Det kommer att finnas en guide inne i museet och en guide som lotsar oss mellan kåtor och förrådsbyggnader på Gammlias hembygds- och friluftsområde. Under sina flyttningar slog samefamiljer läger i visten och vi får en inblick i hur samerna byggde och bodde nära naturen under det förra seklet. Samerna har haft stor betydelse för tillkomsten av samhällen och byar i Västerbottens inland och fjällvärld.

Efter lite samisk kultur och frisk luft, fortsätter kvällen med mat och dryck och umgänge på anrika Sävargården. Om vädret tillåter tar vi fördrinken utomhus. Sävargårdens restaurangrörelse har lyft fram och värnat om den västerbottniska mattradition och används som festlokal. Restaurangen har bl.a. tilldelats titeln Årets silverkrog.

Det går även lokalbussar:

Linje 2 avgår från hpl R

Avgång varje 15:e minut.

Avstigning Gammlia hpl

 

Linje 7 avgår från hpl E

Avgång kl. 17.51 (går endast en gång i timmen)

Avstigning Gammlia hpl

Eller varför inte boka en cykeltaxi? https://www.umeecoride.se/

 

LÖRDAGSNÖJET

SFÖ:s 30-årsjubileum firas storslaget med en lyxig bankett i Restaurang Äpplet. Kvällen till ära är restaurangen vackert dukad och vi blir serverade en trerättersmiddag, med mat som är inriktad på närproducerade och ekologiska råvaror. Vi vågar nog lova att maten kommer att vara av högsta klass.

Kvällens underhållning är Umeås fantastiska Balkanpartyband Mullin Mallin, som redan nu ligger i hårdträning för att leverera svängig dansmusik och se till att feststämningen är på topp. På med skönaste dansskorna för när Mullin Mallin spelar ska det dansas – det går förresten inte att sitta still till denna medryckande och sprudlande musik.