Lundakonferensens program börjar ta form

Nu börjar programmet för konferensen i Lund ta form och en hel del talare är redan inbokade. En av talarna blir SFÖ-medlemmen Mats Dannewitz Linder. Mats föreläsning har rubriken ”Maskinöversättning – hot eller löfte?”. Den kommer att behandla både senaste nytt inom maskinöversättning och det nya (och omdiskuterade) sättet att beräkna ersättningen till översättarna i samband med maskinöversättning: post analysis eller efteranalys.

Vi kommer även att bland annat få lära oss hur vi ska skriva effektivt för webben, få insyn i hur en slutkund tänker om beställningar av översättningar och i klarspråksarbetet i en kommun samt lära oss om fackspråk i en allmänspråklig ordbok.

På förmiddagen den 20 april, innan konferensen börjar, finns det möjlighet att delta i en guidad stadsvandring i Lund ledd av SFÖ-medlem Agneta Eriksson som är auktoriserad Skåneguide med fokus på Lund och Malmö.

Översättarslam

På Lundakonferensen kommer för första gången någonsin (såvitt vi vet) ett översättarslam att hållas över en text som är översatt till SVENSKA. Ett översättarslam är en vänlig ”duell” mellan två översättare som på förhand har översatt samma text. Naturligtvis blir översättningarna olika, och det är just i olikheterna som det intressanta mötet mellan text, översättare, moderator och publik uppstår.

Vi söker nu två deltagare till den här programpunkten. Deltagarna kommer att få texten som ska översättas i god tid innan så det här bör inte kollidera med annat arbete. Om du översätter från engelska till svenska är du välkommen att anmäla dig. Texten som ska översättas kommer att vara allmän och inte kräva några speciella fackkunskaper. Skicka din anmälan till: konferens2018@sfoe.se

 

Underhållning på banketten

På fredag kväll hålls den sedvanliga banketten, denna gång i AF-borgen. Vi är stolta och glada över att som underhållare kunna presentera bandet Verklighetens folk. Verklighetens Folk är fyra medelålders män från villaförorten. De har tröttnat på att lyssna på Avicii och Adele, och har i stället bildat en egen musikgenre, villapop. Villapop är en mix av musik och lifestyle. Villapop uppstår när Tomas Ledin möter Ernst Kirschsteiger, när Kent korsas med ett föräldramöte, när Håkan Hellström handlar på ICA. Villapop är det som känns när man tar det första glaset Koonunga Hill på fredagskvällen och väntar på att På spåret ska börja.
En av de medelålders männen är Henrik Widegren som är en av de lärda i SVT: s panel i programmet Fråga Lund.

Konferensens tema blir Översättning och kunskap. Med det tar vi fasta på konferensortens ställning som kunskapsstad och aviserar att vi hämtar kunskap från bland annat universitet för att presentera matnyttiga föredrag för våra medlemmar. Och i det konceptet passar ju även Henrik med sin bakgrund från Fråga Lund in alldeles utmärkt.