Föreningen SFÖ

Om SFÖ

Sveriges facköversättarförening (SFÖ) grundades år 1990 och är en ideell branschorganisation för facköversättare och översättningsföretag. Vi har i dagsläget närmare 1 000 medlemmar varav omkring 15 är företagsmedlemmar.

SFÖ jobbar för att synliggöra, utveckla och stärka översättare i deras yrkesroll och bygga nätverk mellan professionella översättare och uppdragsgivare. Det gör vi bland annat genom att:

  • tillhandahålla en sökdatabas där våra medlemmar har möjlighet att marknadsföra sina tjänster mot potentiella kunder
  • anordna kurser, konferenser och webbinarier
  • agera remissinstans för myndigheter i frågor som rör översättning
  • ge råd om upphandling av översättningar

 

Föreningen verkar även för att värna om översättaryrkets status och god yrkessed. Läs mer i våra yrkesetiska riktlinjer.

För dig som ska köpa översättning

SFÖ förmedlar inga översättningstjänster men tillhandahåller en databas där du kan söka på språkkombination och/eller ämnesområde och hitta översättare med den kompetens du behöver. Vi kan även stå till tjänst med råd om vad som är bra att tänka på när du ska upphandla översättningstjänster, eller köpa översättningar över huvud taget. Läs mer under Köpa översättning.

För dig som är översättare

Du som är eller vill bli översättare är hjärtligt välkommen att ansöka om medlemskap hos oss. Som medlem i Sveriges största översättarorganisation blir du en del av en aktiv förening med en bred verksamhet. Du får tillgång till ett stort och värdefullt nätverk och möjlighet att utvecklas både på ett personligt och professionellt plan. Dessutom får du tillgång till en rad förmåner och möjlighet att synas i vår databas – ett värdefullt marknadsföringsverktyg för dig som söker nya kunder. Vi erbjuder även ett särskilt medlemskap för dig som är student.

Alla våra medlemmar har möjlighet att teckna en förmånlig försäkring som är skräddarsydd för egenföretagare inom översättningsbranschen. Läs mer om våra medlemsvillkor och medlemsförmåner eller hör av dig till oss om du har frågor om medlemskap.