Styrelsen informerar, september 2018

Den 13-14 september sammanträdde SFÖ:s styrelse i Malmö, dagarna före SLAM-konferensen. Det var givande dagar och en hel massa saker diskuterades. Här är ett axplock:

SFÖ vill gärna bli mer heltäckande när det gäller att sprida kunskap om föreningen bland de som studerar till översättare på universitet och högskolor. Har du ett universitet eller en högskola med översättarutbildning i närheten av där du bor? Kontakta högskolegruppen (högskola@sfoe.se) och fråga om de besöker utbildningarna där för att informera om SFÖ. Om inte utbildningsgruppen har någon i närheten kanske du själv vill gå dit och informera? Högskolegruppen hjälper dig med informationsmaterial i så fall.

Styrelsens kansli står inför en flytt. Kontraktet för lokalen i Hägersten går ut i slutet av året och tillsammans med Victoria ser vi oss nu om efter en annan lösning. Mycket av kansliets arbete är numera digitaliserat – i stort sett är det bara arkivmaterial som ännu förvaras i pärmar – och kansliet skulle därmed kunna klara sig med en mindre lokal, kanske till och med en hyrd kontorsplats. Vi återkommer med mer information om detta.

Konferensgrupp 2020 är bildad! Många medlemmar har glada minnen från konferensen i Umeå år 2016 – det var en väldigt bra konferensstad – och nu hoppas vi att ännu en gång få se både gamla och nya medlemmar i björkarnas stad! År 2020 är det även 30 år sedan SFÖ bildades, och detta ska firas med en jubileumskonferens! Konferensgeneral är Evalotta Boman och har du förslag på talare eller vill vara med och hjälpa till på annat sätt är du välkommen att höra av dig till konferens2020@sfoe.se!

Diskussionsforum för föreningens medlemmar har efterfrågats och funnits i alla tider, i en eller annan form. Det behövs en plats där man kan ses och ställa frågor om allt från terminologi till vilka som vill samåka till den kommande konferensen till exempel. Men formerna för forumen har skiftat allteftersom teknik och kommunikationsvanor utvecklats. De för tio år sedan så moderna e-postlistorna är det inte mycket aktivitet på längre och styrelsen har lagt örat mot marken och funderar nu på att i stället skapa en intern Facebookgrupp, endast öppen för medlemmar. (Den befintliga Facebook-sidan är ju mer som ett skyltfönster utåt för föreningen, och där har inte medlemmarna möjlighet att själva starta trådar.) Vad tycker du om detta? Är det Facebook som gäller, eller vill du hellre ”träffa” dina SFÖ-kollegor digitalt i något annat medium? Kontakta gärna styrelsen på styrelsen@sfoe.se om du har idéer kring detta! (Och du, glöm inte bort att det förstås går bra att ses IRL också – följ med på en After Work med dina närmaste SFÖ-kollegor!)