Sveriges facköversättarförening

Om SFÖ

Sveriges facköversättarförening, SFÖ, är en ideell branschorganisation för översättare och språkföretag. Våra närmare 1000 medlemmar är facköversättare som översätter till eller från svenska. Totalt är över 50 språk representerade bland SFÖ:s medlemmar. Vi har även ett antal språkföretag som företagsmedlemmar.

Vad är en facköversättare?

Facköversättare arbetar främst med brukstexter som instruktionsböcker, broschyrer, utbildningsmaterial, datablad och andra typer av informations- och marknadsföringstext – kort sagt, det mesta utom skönlitteratur.

Vad gör SFÖ?

SFÖ arbetar för att synliggöra, utveckla och stärka översättare i deras yrkesroll och bygga nätverk mellan professionella översättare och uppdragsgivare. Det gör vi bland annat genom att:

  • erbjuda en sökdatabas där våra medlemmar presenterar sina tjänster och där uppdragsgivare kan hitta rätt översättare till varje projekt
  • anordna kurser, konferenser och webbinarier för medlemmar och andra intresserade
  • agera remissinstans för myndigheter i frågor som rör språk och översättning
  • ge råd om upphandling av översättningstjänster.

sajtbild_flagga.jpeg

Föreningen värnar översättaryrkets status och god yrkessed. Läs mer i våra yrkesetiska riktlinjer.

Behöver du en översättare?

Då har du kommit rätt! SFÖ förmedlar visserligen inte översättningstjänster, men erbjuder en databas där du kan söka på språkkombination och/eller ämnesområde och hitta översättare med rätt kompetens för ditt projekt. Vi kan även ge råd om vad som är bra att tänka på när du ska upphandla översättningstjänster, eller köpa översättning över huvud taget. Läs mer under Köpa översättning.

istock-1041902082_liten.jpeg

Är du översättare - eller vill du bli?

Du som är eller vill bli översättare är välkommen att ansöka om medlemskap hos oss. Som medlem i Sveriges största översättarorganisation blir du en del av en aktiv förening med en bred verksamhet. Du får tillgång till ett stort och värdefullt nätverk och möjlighet att utvecklas både på ett personligt och professionellt plan. Dessutom får du tillgång till en rad förmåner och möjlighet att skapa en säljande profil i vår databas och bli sökbar för kunder som letar efter översättare – ett värdefullt marknadsföringsverktyg. Vi erbjuder även ett särskilt medlemskap för dig som är student och på väg att bli översättare. Som studentmedlem får du vara med i vår mentorgrupp där du kan få råd, uppmuntran och vägledning av föreningens många erfarna översättare.

sajtbild_nagellack.jpeg

Alla våra medlemmar har möjlighet att teckna en förmånlig försäkring som är skräddarsydd för egenföretagare inom översättningsbranschen. Läs mer om våra medlemsvillkor och medlemsförmåner eller hör av dig till oss om du har frågor om medlemskap.